انواع زعفران و ترکیبات زعفران
آنچه در این متن می خوانید...
تولید کنندگان اصلی زعفران در دنیا کدامند؟دومین تولیدکننده زعفران دنیا، اسپانیاتولید زعفران در افغانستانزعفران کشمیریتولید زعفران در دیگر کشورهاتفاوت زعفران سرگل با زعفران نگین و زعفران پوشالطبقه بندی زعفران بر چه اساسی انجام میشود؟خصوصیات زعفران دسته چیست؟مشخصات زعفران پوشال چیست؟زعفران سرگل صادراتی چه ویژگیهایی دارد؟زعفران چه بخشی از گیاه است؟ترکیبات شیمیایی زعفرانکروسین در زعفران چیست؟عناصر موجود در زعفران و خواص زعفرانتاثیر در سیستم عصبی مرکزی انسانتاثیر در سیستم قلبی، عروقی و سلول های خونیتاثیر در سیستم ایمنیتاثیر در سیستم تناسلی و ادراریخواص زعفران و تاثیر آن بر چشمتاثیر در پوست بدن انسانهمانطور که میدانید زعفران انواع مختلفی دارد.
در این بخش به برخی از تفاوتها و همینطور ترکیبات شیمیایی زعفران و همچنین تولید کنندگان زعفران و خواص زعفران و انواع زعفران میپردازیم.
پژوهش های انجام شده در دانشگاه Portland, Oregon آمریکا در رابطه با آنالیز دقیق زعفران نشان داده که این گیاه به طور نسبی دارای ترکیبات مهم دارد که در بخش زیر به آن میپردازیم.
تولید کنندگان اصلی زعفران در دنیا کدامند؟
طبق تحقیقات اخیر موسسه طب سنتی ایالت Portland, Oregon آمریکا عنوان شده است که ایران به عنوان تولید کنندگان زعفران و اصلی ترین تولید کننده زعفران در دنیا شناخته شده و حدود ۸۵ درصد تولید کل دنیا را به خود اختصاص داده است.
اما سوال مهم این است که سهم ایران از بازار زعفران در جهان چقدر است؟
در ادامه تولید کنندگان زعفران و انواع زعفران و خواص زعفران را مطالعه بفرمایید
اگر قصد خرید زعفران را دارید، با کارشناسان ما در ارتباط شوید 09120658535
دومین تولیدکننده زعفران دنیا، اسپانیا
بین تولید کنندگان زعفران دنیا کشور اسپانیا دومین تولیدکننده بزرگ جهان است
و همچنین اسپانیا اولین توزیع کننده بین المللی زعفران به شمار می رود.
کشورهای دیگری تولید کنندگان زعفران :
پرتغال
فرانسه
ایتالیا
ترکیه جزو تولید کنندگان زعفران کوچکتر محسوب می شوند.
تولید زعفران در افغانستان
همانطور که میدانید از سال 2003 کشت زعفران در افغانستان به صورت جدی آغاز شده است و یکی از تولید کنندگان زعفران مهم دنیاست.
در سال 2019 افغانستان حدود 17 تن زعفران برداشت کرده است.
بنابراین زعفران افغانستان و کشت زعفران در افغانستان به شدت در حال رشد است.
ضمن اینکه کشور افغانستان در امر صادرات زعفران فعالیتهای بسیار زیاد دارد.
تقریبا 85درصد زعفران افغانستان صادر میشود
زعفران کشمیری
کشمیر تولید زعفران را در مقیاس وسیع را شروع کرده اما هنوز به عنوان منبع اصلی تولید شناخته نشده است.
کشمیر تولید کنندگان زعفران است و تعدادی از استان های کشور چین نیز شروع به تولید این گیاه ارزشمند کرده اند.
البته الان زعفران کشمیر در دنیا شناخته شده است.
کشمیر در زمینه صادرات زعفران فعالیت زیادی داشته است
شرکت الماس زعفران جهان تولید کنندگان زعفران و ارایه کننده انواع زعفران ایرانی میباشد
تولید زعفران در دیگر کشورها
علاوه بر کشورهایی که در بالا ذکر شد، کشورهای دیگری از جمله یونان، مراکش، آلمان، ژاپن، روسیه، پاکستان، تاجیکستان، مصر، انگلستان و ایالات متحده آمریکا از نظر تولید در رتبه های بعدی تولید کنندگان زعفران قرار دارند.
مشکل اصلی در تولید زعفران این است که این گیاه در مناطق بیابانی رشد می کند اما به آب کافی برای بقا نیاز دارد.
آبیاری در بسیاری از مناطق ذکر شده هزینه بر و مشکل است.
خشکسالی های شدید می تواند منجر به خسارات قابل توجهی به این محصول گردد
بیش از ۱۵۰ ترکیب مختلف حاوی کربوهیدرات ها، پلیپپتایدها، چربی ها، آب، مواد معدنی و ویتامین ها در زعفران موجود است.
ترکیبات اصلی در زعفران
Almaszaffran.ir | شرکت الماس زعفران جهان |
کروسین در زعفران | کروسین ترکیب شیمیایی در زعفران است که مسئولیت رنگ دهی به زعفران را دارد |
پیکروکروسین | پیکروکروسین دارای طعم تلخ و شیمیایی است که بیشتر مسئول طعم دهی زعفران است |
سافرانال | سافرانال هم تشکیل دهنده عطر اصلی زعفران است |
لیکوپن | این کاروتنوئید ها در ترکیبات گوجه فرنگی هم موجود است |
بتاکاروتن ها | این کاروتنوئیدها در ترکیبات هویج نیز موجود است. |
ز آگزانتین | پیکروکروسین ها یک نسخه ناقص از زیگزانتین کاروتینوئید هستند که از طریق برش اکسیداتیو تولید می شود. |
نکته:
زعفران خشک بسیار حساس به نوسانات سطح PH می باشد و در حضور عوامل نور و اکسید کننده به سرعت تجزیه می شود.
بنابراین باید آنها را در ظروف محکم و دربسته نگه داشت اما زعفران نسبت به گرما کاملا مقاوم است.
(Simple sugars) شکر ساده: ۱۲-۱۵ %
۹-۱۴ % :(Water) آب
۱۱-۱۳ % :(Proteins, amino acids, other nitrogen compounds) پروتئین ها، آمینو اسیدها و سایر عناصر نیتروژن
۴-۷ % :(Cellulose (fiber)) (سلولز (فیبر
۳-۸ % :(Fats) چربی ها
۱-۱,۵ % :Minerals (measured as acid soluble ash) (مواد معدنی (اندازه گیری شده به صورت پودر خاکستری محلول اسیدی
about ۴۰% :(Other non-nitrogen (mainly complex sugars) سایر عناصر غیر نیتروژنی
تفاوت زعفران سرگل با زعفران نگین و زعفران پوشال
همانطور که میدانید انواع زعفران به صورت کلی به سه دسته تقسیم میشود
زعفران دسته
زعفران پوشال
زعفران سرگل
طبقه بندی زعفران بر چه اساسی انجام میشود؟
دلیل طبقه بندی زعفران به این سه حالت قدرتِ رنگ دهی این گیاه در زمان استفاده است.
البته عوامل دیگر هم در طبقه بندی انواع زعفران دخیل هستند.
سال برداشت زعفران
کیفیت و سلامت زعفران
خصوصیات زعفران دسته چیست؟
زعفران انواع مختلف دارد. در بخش زیر خواص زعفران را نیز ملاحظه خواهید کرد.
زعفران دسته در واقع از چیدن یک دسته از کلاله های زعفران است که بدونِ جداسازی قسمت های زرد رنگ فوقانی میباشد.
این نوع زعفران ( زعفران دسته ) اصلی ترین دسته زعفران است چرا که کلیه بخش های کلاله زعفران را دارد.
امّا در زمینه رنگ دهی نمیتواند از زعفران سرگل پیشی بگیرد.
قدرت رنگ دهی زعفران دسته بین 120 تا 150 واحد میباشد.
این نوع زعفران در دسته بندی های بین المللی زعفرانِ درجه ی 4 شناخته میشود.
قدرت رنگ دهی زعفران دسته بین 120 تا 150 واحد میباشد.
مشخصات زعفران پوشال چیست؟
یکی از انواع زعفران پوشال است.
در این نوع زعفران کلاله زعفران که رنگ سرخ دارد به همراه 1 تا 3 میلیمتر از بخش خامه ( بخش زرد رنگ کلاله) قرار گرفته است.
در این نوع از زعفران به دلیل بیشتر بودنِ بخش سرخ رنگ کلاله نسبت به زعفرانِ دسته میزانِ رنگ دهی این گیاه بین 125 تا 170 خواهد بود.
زعفران سرگل صادراتی چه ویژگیهایی دارد؟
و اما زعفران سرگل که در واقع همان بخش رنگ زعفران را تشکیل میدهد.
این نوع زعفران در واقع پرمخاطب ترین نوع زعفران است.
عنوانهایی مثل سر قلم، سر ریشه، نگین و ممتاز نیز از دل همین زعفران استخراج میشود.
قدرتِ رنگ دهی این زعفران رقمی مابینِ 210 تا 260 واحد را نمایش میدهد.
در آخر باید نتیجه گیری کنیم که بهترین و فاخر ترین نوعِ زعفران را سرگل تشکیل میدهد.
قدرتِ رنگ دهی این زعفران رقمی مابینِ 210 تا 260 واحد را نمایش میدهد.
زعفران چه بخشی از گیاه است؟
احتمالا در سایتها مطالعه کردید ؛ تاریخچه زعفران به سه هزار سال قبل باز میگردد و پایتخت زعفران را ایران نامگذاری کردهاند.
ایران بیش از ۹۰ درصد زعفران کل دنیا را تامین می کند.
گل زعفران دارای ۶ گلبرگ بنفش، ۳ گلدان زرد طلایی و یک گلدانی قرمز است که به عنوان ۳ رشته نشان داده می شود و همین سه رشته پس از خشک شدن تبدیل به زعفران می شود.
از مرحله برداشت تا فراوری زعفران خود نیازمند مهارت کافی و رعایت اصول مرتبط با آن است، لازم است حدودا همه مراحل برداشت تا بسته بندی زعفران با دست انجام میشود که برای کارگران این صنعت کاری بسیار دشوار است. 09120658535
ترکیبات شیمیایی زعفران
تحقیقات اخیر فیتوشیمیایی نشان داده است که این رنگ به دلیل ترکیبات زعفران کاروتنوئید تثبیت شده، کروسین و کروستین است که باعث عطر و طعم منحصر به فرد زعفران می شود و عمدتا سافرانال های موجود در زعفران هم باعث طعم تند آن می شوند. (در بخش زیر خواص زعفران، انواع زعفران و ترکیبات زعفران را مطالعه بفرمایید)
تحقیقات نشان داده است که زعفران شامل ۱۵۰ نوع ترکیب معطر و رنگی است، رنگ زرد زعفران در درجه اول به دلیل وجود کروسین در ترکیبات آن است.
کروسین در زعفران چیست؟
یکی از اصلی ترین ترکیبات زعفران کروسین است.
کروسین یک رنگدانه کاروتنوئید است که ممکن است بیش از ۱۰ درصد از زعفران خشک را تشکیل دهد.
اما در زعفران مرغوب این ماده باعث رنگ دهی و عطر بسیار زیادی در مواد غذایی مبتنی بر آب و غیر چرب مانند برنج می شود.
Picrocrocin ها نیز مهم ترین ترکیب زعفران را دارند که در طعم زعفران تاثیر میگذارند.
هنگامی که زعفران پس از برداشت محصول خشک می شود، گرما همراه با فرآیندی پیکروکروسین را به تولید گلوکز و یک مولکول آزاد سافرانال تقسیم می کند.
عنصر دوم عطر زعفران cyclohexadien است که باعث بوجود آمدن رنگ و عطر می شود. شیمیدانان دریافتند که این ترکیب مهمترین عامل در ایجاد عطر و رایحه زعفران است، گرچه حضور آن کمتر از سافرانال هاست.
عناصر موجود در زعفران و خواص زعفران
سایر ترکیبات زعفران و عناصر فعال بر طبق تحقیق دانشگاه ذکر شده به شرح زیر است
اسانس موجود در زعفران (روغن سبک) حدود ۰,۳ تا ۱.۵ درصد؛ رنگ زرد که به دلیل کروسین و کروستین می باشد (حدود ۲ درصد)؛
همچنین سایر کاروتن ها حدود ۸ درصد، مواد تلخ موجود در زعفران نیز پیکروکروسین و سافرانال (علت اصلی بوی خوش زعفران) حدود ۴ درصد است.
عناصر و ترکیبات اصلی زعفران که نقش عمده ای در ارتقا سلامتی و درمان اختلالات متعدد دارد، کروسین، کروستین، پیکروکروسین و سافرانال است.
این ترکیبات علت همه ویژگی هایی است که زعفران را به صورت کاربردی تر جهت استفاده تمام صنایع تبدیل کرده است. همانطور که قبلا نیز اشاره شد، رنگ زعفران به خاطر ترکیبات کروسین و کروستین موجود در زعفران است؛ عنصر پیکروکروسین تامین کننده طعم و سافرانال عطر و رایحه آن را تامین می کنند.
تاثیر در سیستم عصبی مرکزی انسان
- ترکیبات زعفران و خواص زعفران بر اعصاب و همچنین خواص انواع زعفران را در بخش زیر ملاحظه بفرمایید
سافرانال،عصاره های آبی/ اتانولی زعفران: ضد انعقاد - سافرانال: موثر در بهبود اختلال در سیستم عصبی
- عصاره زعفران، کروسین، سافرانال، عصاره اتانول کلاله زعفران: ضد افسردگی
- کروسین: حفاظت سیستم عصبی
- کروسین و کروستین: ضد پارکینسون، ضد آلزایمر، بهبود و تقویت حافظه و مهارتهای یادگیری
- کروسین و عصاره زعفران: مقابله با عدم خون رسانی به بافت سلول های مغزی، آسیب مغزی و از دست دادن حافظه
- کروسین و سافرانال: کاهش اعتیاد به مورفین ترکیبات زعفران میباشد.
تاثیر در سیستم قلبی، عروقی و سلول های خونی
- عصاره زعفران، سافرانال: اثر حفاظتی در برابر حمله قلبی
- کروسین: اثر حفاظتی در برابر کارکرد نامنظم ماهیچه های قلب در پمپاژ و گردش خون
- کروسین: اثر روی تصلب شریان
- کروسین: اثر روی فشار خون
- کروسین: Hyperlipidemia به معنی کاهش کلسترول، تری گلیسیرید و غلظت کم کلسترول لیپو پروتئین
- سافرانال و کروسین: کاهش سموم خون جزء ترکیبات زعفران است.
تاثیر در سیستم ایمنی
- ترکیبات زعفران: ضد بیماری های عفونی (سرخک، آبله، تب زرد) و دارای اثرات ضد باکتری، ضد عفونت و ضد قارچ
- زعفران و سافرانال: اثرات ضد آسیب به سلول های عصبی
- عناصر زعفران: ضد درد، ضد التهاب (آسیب به گوش، درد دندان، ورم، آماس گوش، درد مقعد، نقرس، آماس و التهاب لثه)
تاثیر در سیستم تناسلی و ادراری
- ترکیبات زعفران و خواص زعفران بر بدن انسان
کروسین، عصاره زعفران، زعفران: تاخیر انزال و اختلالات نعوظ - زعفران: اثر روی رفتار جنسی مردان و سندروم پیش از قاعدگی زنان (PMS)
- زعفران: بهبود عملکرد کلیه ها
خواص زعفران و تاثیر آن بر چشم
انواع زعفران خواص متفاوتی دارد.
یکی دیگر از خواص زعفران و ترکیبات زعفران بر چشم لاست.
بینایی ضعیف، نداشتن دید در روز، اختلال در ایجاد اشک، بیماریهای مرتبط با شبکیه و قرنیه چشم و آب مروارید
تاثیر در پوست بدن انسان
لیپوسوم حاوی سافرانال و لوسیون های حاوی زعفران.
یکی دیگر از خواص زعفران بر پوست بدن است.
خواص ضد آفتاب، مرطوب کننده، نرم کننده و ضد خارش؛ درخشندگی و شفاف شدن پوست؛ کاهش رنگدانه های تیره، تیرگی و کبودی زیر چشم و جوش و درمان سایر مشکلات و اختلالات پوستی.
در مراحل بعدی دیگر خواص زعفران و ترکیبات شیمیایی زعفران را بررسی خواهیم کرد.
برای خرید انواع زعفران همین الان با ما در ارتباط شوید
09120658535
0031613963190
0031644341144